A champagne rövid bemutatása

champagne

Lassan megérkezett az új év is, amikor mindenki azzal a speciális itallal köszönti a következő esztendőt, amelyik a siker, gazdagság és különlegesség szimbóluma. Természetesen ez nem más, mint sokak által igen közkedvelt champagne, vagyis a pezsgő. Ez a bornak azon fajtája, aminél a szőlőből készült szeszes ital második érése magában a palackban megy végbe. Az alapborokat, akárcsak az ismert cuvée, egy sajátos likőrrel vegyítik, ami élesztőt és cukrot is tartalmaz. Ennek a hatására válik a pezsgő szénsavassá.

Ezt az egyedülálló nedűt már nagyon régóta ismerték a franciaországi Champagne tartományban. Innen is ered az ital neve. Ezen országrész egyediségét az adta, hogy a hűvös éghajlati adottságok következtében, az erjedés sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be.

Érdekességként megjegyzendő, hogy az így kapott italt selejtnek tartották az akkori emberek. Az első champagne a 17. század végén készült, Pierre Pérignon jóvoltából. Az érdekességet itt az adta, hogy a pincevezető parafa dugóval zárta le az üveget, amit viaszba mártott és drótkengyellel erősítette rá. Ezt a különleges készítési folyamatot nagyon sokáig titokban tartották.

Ennek ellenére, a 18. században már sokfelé ismeretes volt. A 19. században pedig már Európa számos országában készítettek pezsgőt. A champagne tulajdonképpen nem más, mint egy erősen savas borból készült ital. A lassú erjedés során ezen gyorsan beálló hőmérsékletesésnek van kitéve. Emiatt az erjedés nem teljes, aminek következtében egy kismennyiségű cukor megmarad a nedűben. Egy idő után a kapott champagne bepalackozásra kerül és egy melegebb környezetbe helyezik el, hogy az alkoholban lévő élesztők a palackban ismét életre keljenek.