Hogyan tudunk figyelni gyermekünk lelki jólétére

A gyereknevelés nem egyszerű dolog. Sokan úgy gondolják, hogy ezt nem kell tanulni, és ha születik egy gyermekük, akkor a jó gyereknevelés majd magától jönni fog. Azonban ez egyáltalán nincs így. Hiszen a gyereknevelésünk nagyban függ attól is, hogy mi milyen példát láttunk, velünk milyenek voltak a szüleink, milyen lelki gondjaink vannak stb. A gyereknevelés nagyon összetett dolog. Ha valaki nem bővíti a tudását ezen a területen és nem fejlődik ő maga is, akkor bizony sokkal nehezebb lesz.

Minden szülőnek meg kéne tanulnia, hogy hogyan tudja a konfliktus helyzeteket helyén kezelni, miként tudja a gyermekét érzelmileg támogatni és hogyan tudja a határokat meghúzni, illetve betartani. Hiszen a következetesség az egyik legfontosabb dolog. Nem akkor lesz valaki jó szülő, ha mindent megenged a gyermekének. Sokkal fontosabb, hogy tudjon neki nemet mondani, a megfelelő értékrendet át tudja adni számára, az élethez szükséges legfontosabb tudásokkal felvértezze és megtanítsa neki, hogy miként tud érvényesülni az életben. Emellett persze fontos az is, hogy segítsük a gyermekeket abban, hogy egy egészséges önbizalommal, önértékeléssel és önbecsüléssel rendelkezzenek.

Ha ezeket mind biztosítja számára egy szülő, akkor nagy valószínűséggel mindent megadott számára, amire szüksége van a gyereknek. Ha egy gyermek szeretetben nő fel és számíthat minden helyzetben a szüleire, akkor otthon mindig biztonságra fog találni. Amikor a gyereknek el kell gondolkoznia azon, hogy vajon elmondhatja-e az adott dolgot a szüleinek, akkor a bizalom megléte ebben az esetben eléggé megkérdőjelezhető. Az ember bizalmát nagyon könnyű elveszteni, ezért fontos, hogy szoros kapcsolatot ápoljunk a gyerekünkkel, de adjunk neki elég szabadságot is.

Ezek nem egyszerű dolgok, viszont a megfelelő tudás birtokában és kellő tudatossággal megvalósíthatók.

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Amikor azt kell látnia egy anyának vagy apának, hogy a gyermekén már az alkoholizmus testi következményei is megmutatkoznak, akkor az egy nagyon szomorú helyzet lehet.

Ha kíváncsi vagy, hogy mi az alkoholizmus testi következményei, akkor a Felépülők oldalán erről is részletesen olvashatsz. Nagyon sok oldal foglalkozik ezzel a témával, azonban a Felépülők ebben is kiemelkedők. Nagyon sok hasznos témát feldolgoznak a honlapjukon. Ha szeretnéd bővíteni a tudásodat ezen a területen, akkor ezt könnyedén megteheted a weboldalukon.

Amikor valaki alkoholista és szeretne leszokni, akkor erre több lehetősége is van. Ha úgy érzi, hogy egyedül is meg tud ezzel birkózni, mert van benne kellő akaraterő, akkor ezt is megpróbálhatja. Viszont vannak nagyon jó addiktológiai foglalkozások is, ahol közösségben szokhat le az ember. Ezek között is kiemelkedő a Felépülők programja.

A hagyományos addiktológiai foglalkozásokkal szemben a Felépülők létrehoztak egy olyan bentlakásos 28 napos programot, aminek a hatékonysága nagyon jó. A 28. nap végére a résztvevők el tudnak jutni arra a szintre, hogy újra józanul tudják élni az életüket. Ehhez a program keretén belül minden segítséget megkapnak. A sikeresség pedig 70-75%-os. Szerintem ez olyan jó arány, hogy aki le szeretne szokni az alkoholról, neki ez egy nagyon erős ígéret lehet. Hiszen a hagyományos módszerek nem tudnak ilyen számokat felmutatni. Ezért, amikor rájuk találtam, akkor nem is volt kérdés számomra, hogy azokkal az emberekkel is meg fogom ismertetni a Felépülőket, akiknek szerintem jót tenne ez a program.

Nagy elhivatottságot és hajlandóságot igényel a bentlakásos program. Ha valakiben nincs elég tenni akarás, nem tud őszintén beszélni a problémáiról és nem nyitott a program módszereire, akkor rajta nem fognak tudni segíteni. Hiszen csak azon az emberen lehet segíteni, aki igényli a segítséget. Aki még nem ismerte fel, hogy segítségre szorul és nem döntötte el, hogy változtatni szeretne az életén, akkor rajta sajnos nem tudnak segíteni.

A program feltételében is szerepel, hogy a hajlandóság, nyitottság, őszinteség és tenni akarás elengedhetetlen a részvételhez. A jelentkezés során részt kell venni egy állapotfelmérésen is, ahol megnézik, hogy az alkoholizmus mely súlyossági szintjén áll a jelentkező és mennyire nagy benne a tenni akarás. Ez azért is nagyon fontos, mert nem fognak tudni mindenkinek segíteni. Ha azt látják, hogy valakinek nem ők fogják elhozni a változást, akkor ajánlanak maguk helyett egy olyan szakembert, akiről úgy gondolják, hogy fog tudni segíteni. Ebből is látszik, hogy számukra nem az a fontos, hogy mindenki az ő programjukon vegyen részt. Ha így lenne, akkor nem lenne állapotfelmérés és mindenkinek igent mondanának. Azonban, ez nem így van.

A Felépülők csapata pontosan tudja, hogy egy alkoholista min megy keresztül. Ők maguk is megtapasztalták ezt. Szerintem ezért is tudtak egy ilyen hatékony programot létrehozni. Hiszen nem csak a megtanult dolgokból tudtak kiindulni, hanem saját tapasztalatból is. Ezért pontosan tudják, hogy milyen nehézségekkel kell szembe nézniük az alkoholistáknak, milyen buktatói lehetnek a felépülésnek és hogyan lehet hosszútávon fenntartani a józan életet.

Ebben segítenek és adnak útmutatást a 28 nap alatt. Egy meghatározott keretrendszer és szabályok segítik ebben a résztvevőket. Vannak egyéni és csoportos foglalkozások is. A csoportokat mindig próbálják úgy megalkotni, hogy hasonló motivációval rendelkező emberek alkosság. Ennek köszönhetően egymást is tudják motiválni és előre vinni. Ezek olyan lendületet tudnak adni, aminek hála sokkal könnyebb megugrani pl. az alkohol utáni vágyakozást.

Ha valaki eldöntötte, hogy ismét józanul szeretne élni, fogadalmak, lemondás és az alkohol utáni menekülés nélkül, és ezért hajlandó is tenni, akkor neki mindenképp érdemes lehet megpróbálni bekerülni a Felépülők programjába.

A jelentkezés semmilyen kötelezettséggel nem jár. Viszont, ha komolyan gondolja valaki a felépülést és tartós eredményre vágyik, akkor az alapokat itt megkaphatja.

A hosszútávú eredményt az is segíti, hogy ingyenes utógondozást biztosítanak a programban résztvevőknek. Ez tudja biztosítani a résztvevőknek a tartós eredményt. Hiszen lehetséges, hogy valaki a program alatt nagyon jó eredményt ért el, de ha utána visszaesik, akkor nem sokat ért el vele.

A környezetünk és a minket körülvevő emberek mindig nagy hatással vannak ránk. Ezt a Felépülők csapata is tudja, ezért a program keretén belül a hozzátartozókkal is beszélgetnek, hogy hogyan tudják a felépülést segíteni. Hiszen segíteni mindenki szeretne, de nem biztos, hogy tud is. Ebben nyújtanak még plusz segítséget a hozzátartozóknak.

Amennyiben semmiről sem szeretnél lemaradni és érdekelnek a Felépülőkkel kapcsolatos programok, illetve események, akkor a hírlevelükre ne felejts el feliratkozni.

Ha Te is úgy gondolod, hogy a Felépülők csapata sok alkoholistának tudna segíteni vagy ismersz olyan embert, akinek szüksége lenne rá, akkor neki mindenképp mutasd meg a programjukat. Lehetséges, hogy Neki is pont ők fognak tudni segíteni.