Időről-időre szükséges a lengéscsillapító cseréje!

Még akkor is, hogyha valaki ezt nem is tudja, akkor is így van. A lengéscsillapító cseréje, vagy egyáltalán csak az időszakos ellenőrzése és karbantartása alapvető fontosságú része a járművek karbantartásának. Ez az a része ugyanis az autónak, ami azért felel, hogy járgány stabilan, biztonsággal kövesse az utat, ha kanyar van, ha gödör van, vagy ha elénk ugrik egy szarvas és elrántjuk a kormányt. Szóval mindenkinek jobb, ha a lengéscsillapítók állapotát rendszeresen ellenőriztetjük a hozzáértő szakemberekkel.

Én Budapesten élek, ezért itt van tapasztalatom az autószervizekkel. Az utóbbi években nem mindig jártam szerencsével, amikor egy-egy újabb hellyel próbálkoztam, azonban a mostani szerviz más. Ezt egy hozzáértő ismerősöm ajánlotta, aki maga is konyít az autókhoz, csak nincs ideje és eszközei a bütyköléshez. A Méta Autószervizről van szó, ami a 19. kerületben található a Méta utcában. Ez egy márkafüggetlen szerviz, tehát bármilyen autóval megkereshetjük őket, jó eséllyel fognak tudni segíteni a problémánkon.

Ami bőven bizalmat ébreszt bennem az az, hogy egyrészt van weboldaluk, másrészt nem is akármilyen! Szerintem nem jellemző, hogy egy márkafüggetlen szerviznek legyen online megjelenése – márpedig nekik van. Ráadásul nagyon tartalmas oldalakkal készítették el, nem csak egy kontakt lap van, hanem részletes leírás a szolgáltatásokról és az árakról is. Sőt, még egy blog felület is van, ahol praktikus és fontos autós témákról írnak. Például a lengéscsillapító cseréje is szóba kerül ezen a felületen, én is innen ismerem, hogy ez mennyire kardinális fontosságú és hogy milyen jelei lehetnek a meghibásodásának.

Először is, ha logikusan gondolkodunk, akkor abból érdemes kiindulni, hogy mire való a lengéscsillapító. Ahogy a weben is leírják, arra, hogy az autót stabilizálja és az úton tartsa. Ezért, hogyha ebben a funkcióban bármilyen elváltozást veszünk észre, akkor valószínűsíthető, hogy ezzel az egységgel van a gond. Ilyen mondjuk az, hogyha a fékezés után még sokáig „ringat” az autó, vagy ha kanyarodás közben úgy érezzük, hogy nem az igazi az úttartása a kocsinak.

A Méta Autószerviz oldalán arról is lehet tájékozódni, hogy milyen megoldások léteznek ezeknek a problémáknak az orvosolására és hogy milyen módon tudják egyáltalán kideríteni, hogy időszerű-e a lengéscsillapító cseréje, vagy sem. Egyrészt, végeznek szemrevételezést, ahol azt figyelik, hogy folyik-e az alkatrészből az olaj, vagy esetleg szivárog-e valahol. Ez elég egyértelműen megmutatja, hogy van-e gond az adott területen. Ami viszont ennél még precízebb képet tud adni a járgányról az az a diagnosztikai módszer, amelynek végeredményéül a számítógép megmondja, hogy hány százalékos a lengéscsillapító. Amennyiben a nem kormányzott kerék 20%-os, vagy attól alacsonyabb értéket mutat, vagy a kormányzott kerék 40%-os, vagy attól kisebb értékek vesz fel, akkor érdemes a lengéscsillapítót kicserélni, javítani.

Annak, hogy a javítás milyen költségekkel járhat, szintén utána lehet nézni a weboldalon, mert a teljes ár lista megtalálható a lengéscsillapító cseréjével kapcsolatosan. Persze ezt azért majd személyesen is érdemes és szükséges egyeztetni, de mindenképpen transzparens és ettől bizalmat gerjeszt.

Mivel ezek az információ morzsák felkeltették az érdeklődésemet, ezért több dolognak is utána néztem a weben és pozitívan lepődtem meg. Azt találtam ugyanis, hogy a blogon és a szolgáltatások menüpontjaiban gyakorlatilag minden fontosabb elemről részletesen olvashatunk a Méta oldalán. Tehát, ha én teljesen vakon vagyok az autós és műszaki témákat illetően, akkor sem leszek elveszett, ha alaposan átnézem, hogy itt milyen dolgokról is írnak. Például amíg javítják az autót, addig simán meg lehet nézni, hogy pontosan mi is történik a kocsival és hogy hogyan alakulhatott ki a szóban forgó probléma.

Úgyhogy ha esetleg úgy érzitek, hogy aktuálissá válik a lengéscsillapító cseréje, vagy nem is tudjátok igazán, hogy mit éreztek, csak azt, hogy valami nem stimmel a kocsival, akkor a Méta Autószerviz oldalán található telefonszámon tudtok időpontot egyeztetni. Biztos vagyok benne, hogy itt jó helyen jártok, ha egy sikeres javításra vágytok.