Kétféle üzemanyagtartály létezik

A gazdaság nagyon hamar megtorpanna, ha nem volna kéznél elegendő mennyiségű üzemanyag, amivel a különböző járművek és gépek működnek. Azonban mi van abban az esetben, ha egy vállalkozás nem akarja magát a különböző cégek áraira bízni, hanem inkább saját kezébe veszi a dolgot? Első lépésben szükség van megfelelő helyre, valamint nem árt, hogy kéznél legyen egy méretes üzemanyagtartály. Természetesen, nem mindegy, hogy ez mekkora és milyen típusú.

Általánosságban elmondható, hogy kétféle rendszer létezik, a föld feletti és az az alatti. Rajtunk múlik, hogy melyiket választjuk, hiszen annak függvényében, hogy mennyi hely áll rendelkezésünkre, kerülhet beszerzésre az üzemanyagtartály. Mind a két változatra eltérő szabályok vonatkoznak, de azokat fontos alaposan betartani, hiszen mégiscsak veszélyes anyagokról van szó, melyek nem egyszerűen gyúlékonyak, hanem a környezetre is rendkívül ártalmasak.

Ha például egy föld alatti üzemanyagtartály kihasad, és elszivárog a benne lévő nagy mennyiségű hajtóanyag, az akár a talajvízen keresztül az ivóvízbe is bekerülhet, vagy éppen a talajszerkezetet teszi tönkre hosszú időre. Ezeket a sajnálatos eseményeket kis odafigyeléssel és a szabályozások betartásával meg lehet előzni. Nem csak az üzemeltetőknek, hanem a használóknak is figyelniük kell bizonyos felszerelésekre, és tudniuk kell azokat kellően jól alkalmazni. Említést érdemel a tankoló pisztoly használata, ami nem is olyan bonyolult, mint azt gondolnánk.

A különböző méretű, anyagú, formájú termékek általánosságban ugyanazon az elven működnek, de megeshet, hogy némelyik valamivel kevesebbet vagy többet tud a társainál. Vannak olyan készülékek, amelyek, úgymond, kiakaszthatóak, hogy miközben megy a tankolás, addig más tevékenység is elvégezhető legyen, például az ablakmosás.

Ez főként a nagyobb méretű üzemanyagtartállyal rendelkező gépkocsiknál lehet előnyös. Történjen minden esetben nagy figyelemmel a tankoló pisztoly használata, hogy véletlenül se ömöljön mellé a hajtóanyagból egy csepp sem, mert az balesetveszélyes is lehet.