Mennyi ideig tart egy fog implantátum kezelés elvégzése?

fog implantátum

Egy baleset, valamilyen betegség vagy a nem megfelelő szájhigiénia következtében előfordulhat, hogy elveszti egy vagy több fogát. Ez nemcsak esztétikailag kedvezőtlen, de az egészség szempontjából is veszélyes. Ha van rá lehetősége, a hiányzó fogakat minél előbb pótolni szükséges.

Mi is a fog implantátum?

A fog pótlására számos lehetőség van. Ezek közül a legmodernebbnek a fog implantátum tekinthető, amelyhez nem szükséges a szomszédos fogak csiszolása, tartós, fájdalommentes és a fogkorona mellett a gyökér is beépítésre kerül, amelynek óriási jelentősége van egészségügyi szempontból.

Bár ez a módszer a korona felhelyezésénél, a hídnál vagy a kivehető fogsoroknál valamivel drágább, sokkal tartósabb eredménnyel szolgál, így hosszú távon megéri elkészíttetni.

 

Melyek a fog implantátum előnyei?

Egy fog implantátum a megfelelő szájhigiénia tartása mellett évtizedeken keresztül képes fenntartani a rágóképességet. A megfelelő rögzítésnek köszönhetően kemény, roppanós ételek fogyasztását is lehetővé teszi. Az implantátum a fogíny alá kerül, így abszolút természetes hatást kelt – szemben az előbbiekben említett módszerekre jellemző, az ínyen jelentkező lilás-szürkés elszíneződésre.

Az implantátumok akár a teljes fogsor pótlására is lehetőséggel szolgálnak. Míg egy kivehető fogsor akadályozza a hangképzést, az implantátumok esetén ilyen probléma nem léphet fel. A kivehető fogpótlások, hidak és koronák jellemzője, hogy az állkapocs alatt fellépő csontpusztuláshoz vezethetnek. Implantátum esetén ilyen nem történhet meg, hiszen a beültetés során a csontszövetek is helyreállításra kerülnek.

 

Mennyi időt vesz igénybe az implantátum elkészítése?

Forest & Ray Dental Fogászat szerint a fogászati implantátumhoz körülbelül 3-4 alkalommal elvégzett, 30-90 perces kezelés szükséges. A kezelés több lépésből tevődik össze. Az első konzultáció során a kezelőorvos felméri a fogak állapotát, egy CT vagy panorámaröntgen keretében megnézi, hogy a foghiányos területeken milyen tulajdonságokkal rendelkezik a csontállomány, ez alapján már megtervezhető a konkrét beültetés.

Ha csonk vagy szuvas fog van a kezelni kívánt területen, el kell távolítani, majd a gyógyulást követően sor kerülhet a csont pótlására speciális anyag alkalmazásával. Ennek gyógyulása mintegy 3-6 hónapot vesz igénybe. Ezután történik meg az (általában titániumból készülő) műgyökér behelyezése, amelynek gyógyulási ideje 4 hónap.

Ha helyrejött a seb, az orvos eltávolítja az implantátumra gyógyult ínyt és beültet egy gyógyító csavart, valamint felhelyez egy ideiglenes koronát is. A végső korona fogtechnikai laborban készül el mintegy 5 nap alatt, amely megfelelősége esetén beépítésre kerül, ezzel véglegessé válik a fog implantátum.

A fogpótlást követően kifejezett figyelmet szükséges fordítani a szájhigiéniára, tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól és a dohányzástól. Amennyiben a kezelőorvos által felírásra került, az antibiotikumokat és gyulladáscsökkentőket is szedni kell előre meghatározott mennyiségben. A rendszeres és alapos fogmosásnak nemcsak a fog implantátum behelyezését követő hetekben, de élethosszig hatalmas szerepe van.