Mit rejt az ESD jelenség?

ESD

Az ipari termelésben gyakran kialakulhatnak olyan egyedi problémák, amikkel muszáj szembenézni. Egyértelműen ide tartozik az ESD jelenség, aminek a problémaköre könnyedén kihathat az elektronikai termékek működésére.

Egyáltalán nem játék ez a fizikai állapot, hiszen éves szinten jelentős károkat okoz, valamint meg kell említeni még a megbízhatatlanság tényezőjét, ugyanis, ha egy berendezés nem látja el megfelelősen a feladatát, akkor a vásárlók joggal fordulnak el attól. Az ESD, vagyis az Elektro Static Discharge, magyarul elektrosztatikus kisülés egy olyan természetes jelenség, ami a mindennapokban is működik. Nem csak egyedi körülmények között jön létre, hiszen a különféle tárgyak, anyagok eltérő törésekkel halmozódhatnak, amik adott körülmények között kiegyenlítődnek. Ami azonban fontos az a lépték és időintervallum. Az ESD többnyire lassan alakul ki, így olyan formában valósul meg a kiegyenlítődés, hogy azt az emberek többsége észre sem veszi.

Csak extrémebb esetekben lehet érezni egy kis szikrát, ami szúró érzést nyújt. Az iparban azonban az amúgy is érzékeny elektromos rendszerek körül létrejött kisülések már az alkatrészek gyártásánál, vagy azok beszerelése során a kész termékekbe amortizációt, zárlatot hozhatnak létre. A különfél biztonsági rendszereknél, amilyenek az autók légzsákjai ez életet is követelhet. Az ESD kiküszöbölésére nyílik hatékony módszer többnyire a csiszolta betonpadlók kialakításával. Az epo-trend.hu weboldalon fény derül a pontos részletekre és a hatékony szolgáltatás is igénybe vehető, aminek révén megszabadulhatunk az ESD hátrányaitól.