Önkéntes nyugdíjpénztárak a biztos anyagi háttér szolgálatában

Napjainkban minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjcélú megtakarítások, melyek segítségével előre tervezhetően, méghozzá állami támogatással takarékoskodhatunk a nyugdíjas évekre. Az önkéntes nyugdíjpénztár a legrégebbi állami támogatással rendelkező nyugdíj előtakarékossági forma, amelynek köszönhetően akár évente 150 ezer forint adókedvezményre is jogosultak lehetünk. A magánnyugdíjpénztárak bezárásával azonban nem tűnt el az önkéntes nyugdíjpénztárak rendszere, így többféle lehetőség közül is választhatnak azok, akik szeretnének tenni a későbbi anyagi biztonság érdekében.

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy a nyugdíjas időszakban kevesebb kiadásra kell majd számítani, így az állami nyugdíjrendszer is megbízható megoldást kínál a megélhetésre. Egyre többen belátják azonban, talán éppen saját szüleik kapcsán, hogy ez korántsem így van. Nem csak a mindennapi megélhetésre érdemes ugyanis figyelni, hanem mindazokra a kiadásokra, melyek összege akár magasabb is lehet az élet alkonyán. Míg munkavállalóként sokszor elég csak néhány étrend-kiegészítő, addig nyugdíjasként már sorra előjönnek bizonyos megbetegedések. A szinten tartás, vagy éppen a tünetek enyhítése érdekében gyakran nem elegendő néhány ezer forintot gyógyszerekre költeni. A gyógykezelések, a magánrendelések mind komoly összegeket követelnek meg, amit csak akkor tudunk finanszírozni, ha ehhez megfelelő háttér áll rendelkezésre. Sok nyugdíjas nem számíthat a gyermekek segítségére, hiszen a munkaerő-piaci helyzet is gyakran bizonytalan. Jogosan merül tehát fel a kérdés, hogy milyen megoldást érdemes választani a nyugdíj előtakarékosság apropóján.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztárban ugyanis tíz évig nem férünk hozzá befizetéseinkhez, de ennek ellenére számos előnyét is számon tarthatjuk a takarékossági formának. Elsősorban azoknak ajánlott, akiknek körülbelül öt-hat éve van hátra a nyugdíjig. Nagy előnye a megoldásnak, hogy a munkáltató is fizetheti utánunk a díjakat, ugyan ilyenkor az adókedvezményre nem vagyunk jogosultak. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezt az anyagiak szempontjából kicsit sem elhanyagolható döntést mindig minden információ birtokában érdemes meghozni. Az online nyugdíj kalkulátor segítségével tájékozódhatunk arról, milyen nyugdíjra számíthatunk az állami rendszertől. Megéri néhány kattintással utánanézni ennek, ugyanis megdöbbentő lehet az, amit látunk. Tény tehát, hogy a nyugdíjcélú előtakarékossági formáknak igenis van létjogosultságuk a mai helyzetben.