Álmomban nem gondolnám, hogy a fogpótlás fajtái ilyen sokrétűek!

Az emberiséget régóta foglalkoztatják az olyan misztikus dolgok, mint például az álmok megfejtése. Bizonyos álmok kifejezetten gyakoriak, és többen is beszámolnak róla, hogy hasonló érzéseket tapasztaltak alvás közben. Ilyen például a zuhanás élménye, amely sokak szerint azt szimbolizálja, hogy kicsúszott a lábunk alól a talaj, nem vagyunk urai valamilyen helyzetnek.

Ahogyan a fenti példa is mutatja, ezekben az álmokban gyakran a félelmeink jelennek meg, amelyeknek egy része szintén természetes és mindenkiben jelen van. Ilyen például a megszégyenüléstől vagy a visszautasítástól való félelem. A pszichológusok valóban elismerik, hogy számos emléket és érzelmet a tudatalattink hordoz, ezekhez pedig nem tudunk bármikor hozzáférni, és sokszor csak utólag vesszük észre, hogy egy adott helyzetben valamilyen régi minta alapján cselekedtünk, például a szüleinktől látott mintát alkalmaztuk egy párkapcsolati konfliktus során.

Az ehhez hasonló történéseket szintén rendszereznie kell az agyunknak a nap végén, mivel a mai rohanó világban már nehéz lekövetni, hogy mennyi inger ér bennünket 24 óra alatt. Ezért is fontos az elegendő mennyiségű és kellő minőségű alvás, mivel annak a hiánya fizikailag és mentálisan is megviselheti szervezetünket. Elképzelhető, sőt, valószínűsíthető, hogy ilyenkor a tudatalattiban is elraktározódnak információk, de erről a folyamatról a mai napig is kevés információval rendelkeznek a kutatók. Jó is lenne, ha feltalálnának egy programot, ami az agyi működés összes modelljét egyszerűen le tudja követni, az orvosok és a pszichológusok valószínűleg egyaránt örülnének neki. De amíg ez nem történik meg, addig maradnunk kell az álmok hagyományos népi értelmezésénél, illetve gondoskodnunk kell róla, hogy biztosítsuk testünk számára megfelelő környezetben azt a mennyiségű alvást, amit igényel.

Egy másik tipikus álom a teljes fogatlanság. Ezt a gyökerek elvesztésével asszociálják, de sokszor jelen van a szégyenérzet is ebben a helyzetben. Valódi foghiány esetén sokan nem is mernek már társaságba menni, attól tartva, hogy nevetség tárgyává válnak, vagy mindenki egyből az ő hiányosságukra fog felfigyelni. Ma már szerencsére a fogpótlás fajtái a páciensek és a fogorvosok preferenciáihoz igazíthatóak, mivel mindkét oldal számos különböző megoldásból választhat, amelyek alkalmazhatóak a foghiány pótlása céljából.

A fogpótlás fajtái közé tartoznak többek között az alábbi megoldások:
– esztétikus fogpótlások
– fémmentes fogpótlások
– fogbeültetés fog implantátum segítségével
– cirkon korona
– porcelán héj
– csiszolás nélküli fogpótlás
– fémkerámia korona
– active implantátum
– kerámia héjak

A foghiány pótlása tehát számos különböző formában megtörténhet, és a nekünk tetsző módszer kiválasztása után már csak egy ügyes fogorvost kell találnunk, aki 100%-ban odafigyel az igényeinkre.

Talán nekünk is vannak olyan gyerekkori élményeink, amikor nem éppen mosolyogva távoztunk a fogorvostól. Emiatt sokan felnőttként is nehezen veszik rá magukat a látogatásra, már csak azért is, mert a rendelő nem tűnik ismerős közegnek, ami miatt még jobban félünk az első, vagy akár a sokadik alkalommal is. A fogorvosbudapest.info ennek elkerülése végett fontosnak tartja, hogy az orvos és a páciens között kialakuljon a kellő bizalom. Ezáltal nem csupán a szükséges kezelések elvégzése válik egyszerűbbé, de a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt lehet fektetni, mivel a páciens amellett, hogy bátran fel meri tenni az esetleges kérdéseit, az ajánlott kontrollvizsgálatokon is sokkal lelkesebben vesz részt. A gyógyult páciens, amennyiben újabb hosszú távú kezelés nélkül, egészséges fogakkal szeretne élni, a budapestfogorvos.info dentálhigiénikus kollégájától kaphat segítséget a megfelelő szájhigiéniát támogató új szokások elsajátításában.

Ez akár egy jó újévi fogadalom is lehetne, de azoknak, akik az ünnepek vagy a nyári szabadságok kezdete előtt szeretnék igénybe venni a fogorvosbudapest.info szolgáltatásait, fontos előre tervezniük, mivel ilyenkor általában kevés szabad időpont közül lehet választani. A foglalás viszont egyszerű, gyorsan el tudjuk azt intézni egy rövid űrlap vagy telefonhívás segítségével.

Egyszer egy fogfájós ismerősömmel látogattuk meg a fogorvosbudapest.info honlapot. Én órákat tudtam volna beszélni a doktornő kedvességéről meg a sok más pozitív élményemről, de őt azon kívül, hogy bízott az ajánlásomban, semmi más nem érdekelte, csak az, hogy legyen már végre vége ennek a kínszenvedésnek! A weboldalt megnyitva egyből a nagy piros gombot vette észre, ami az időpontfoglaláshoz irányította. Onnantól kezdve már simán mentek a dolgok, és hamarosan ő is nagy mosollyal az arcán újságolta, hogy igazam volt, mivel profi szolgáltatást nyújtott számára a fogorvosi rendelő.

Az ilyen súlyos esetek természetesen megelőzhetőek abban az esetben, ha már csak önszorgalomból is megfelelően tájékozódunk azzal kapcsolatban, hogy mi magunk mit tehetünk fogaink egészségének megőrzéséért. Amennyiben kíváncsiak vagyunk, hogy miért is alakulnak ki bizonyos fogbetegségek, illetve milyen fajta kezelésekkel lehet ezeket orvosolni, érdemes tanulmányoznunk a fogorvosbudapest.info blogját is. Ez azok számára is hasznos lehet, akik a lefoglalt időpontjukra várnak éppen. Sokszor valójában az ismeretlentől félünk, tehát attól, hogy nem tudjuk, mit fog mondani a fogorvos, mit fogunk érezni a kezelésből, stb. Az előzetes tájékozódás segíthet leküzdeni ezt a stresszfaktort, de a pontos diagnózis és kezelési terv kidolgozását mindig bízzuk a szakemberre!

A fogorvosbudapest.info rendelőjében szükség esetén panoráma röntgent végeznek, hogy ezáltal fel tudják tárni az – akár szó szerint – mélyebben gyökerező problémákat is. A látottak alapján a fogorvos meg tudja állapítani, hogy milyen módszer alkalmazása szükséges: tömés, gyökérkezelés, foghúzás, stb. Természetesen mindezt érzéstelenítés mellett végzik, hogy a kezelések a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjanak. A műtét után már egyből megkezdhetjük a kapott tanácsok alapján a további fogproblémák megelőzését, vagy pedig a felkészülést a fogpótlás beültetésére, amennyiben ez is a kezelési terv részét képezi. Ha mégis adódna bármilyen komplikáció, fontos, hogy egyeztessünk orvosunkkal a kezelési terv esetleges módosításának szükségességéről. Ezért is elengedhetetlen, hogy a fogorvosi látogatásra ne úgy tekintsünk, mint egy kiruccanásra, hanem egy hosszabb távú együttműködés kezdeteként. A saját fogorvosunknál ugyanis senki nem ismeri jobban a szájüregünk kórtörténetét, illetve szájhigiéniás szokásaink alakulását és változását.

Bármilyen fogproblémával küzdünk is jelenleg, a fogorvosbudapest.info egész biztosan talál rá megoldást még akkor is, ha esetleg a beteg fogunkat implantátummal kell majd helyettesíteni. A rendelőben a legmodernebb eszközök is a tapasztalt fogorvosok rendelkezésére állnak, így garantáltan jó kezekbe fogunk majd kerülni. Manapság már nem sok okunk van félni a fogorvostól, de a hangsúly továbbra is a megelőzésen van. Kontrollvizsgálaton akkor is érdemes rendszeresen részt vennünk, ha jelenleg ez az elsődleges célunk, mivel itt is hasznos tanácsokkal láthatnak el bennünket a felkészült szakemberek.

Talán álmainkban sem gondoltuk volna, hogy egy nap majd a foghiány kezelésére is lesz megoldás, ma viszont már mi magunk választhatjuk ki a fogpótlás fajtái közül a számunkra leginkább ideális és esztétikus megoldást.