A napelem, azaz a megújuló energiaforrás

A pénz – akár beszélünk róla, akár nem – mindannyiunk életének megkerülhetetlen része. Be kell, hogy valljam, még csak mostanában kezdtem el tájékozódni a pénzügyek tudatos kezelésének témájában, korábban még örültem az időszakos munkákból megkeresett pénzemnek és az anyuéktól kapott zsebpénznek. Azonban lassan ideje felnőni, így igyekszem másképp állni a dolgokhoz. Nem mondom azt, hogy mindig csak olyanra költök, aki nagyon fontos, de úgy nagyjából próbálom mindig mérlegre tenni, belefér-e, hogy kicsit kirúgjak a hámból, vagy érdemes lenne félretennem inkább. Azzal sem kellett sosem foglalkoznom, hogy hónapról hónapra tervezzek, így ez most egy új dolog, de mivel nem egyedül lakom az albérletben, hanem a legjobb haverjaimmal, azért nem olyan vészes a dolog. Persze a kolival még többet tudnék spórolni, de attól tartottam, hogy akkor meg végképp nem tudnék a tanulásra koncentrálni, szóval ez így pont az arany középút nekem. A jövő évben pedig remélem, hogy össze tudok spórolni egy robogóra is!

A szüleim azonban amint kiköltöztem, belevágtak a napelem projektbe, aminek amúgy tökre örülök, mert egy ideje már tervezték. Én is szoktam a témában olvasgatni, és a múltkor ért a hír, hogy megszűnik a szaldós elszámolás állítólag a napelemeknél, így nem volt más választásom, mint hogy részletesen utánajárjak a dolognak. Akár arról olvasnál, hogy megszűnik a szaldós elszámolás, akár úgy alapvetően a napelem rendszerrel kapcsolatos lehetőségek iránt érdeklődnél, kifejezetten ajánlom neked és családodnak a napelemrendszer.info linken elérhető weboldalt, ugyanis számos nagyon hasznos írásra magam is itt találtam rá. Nem meglepő ezek után, de köztük volt a „megszűnik a szaldós elszámolás” és az ezzel kapcsolatos dilemma is, így igen hálás voltam a weboldalnak, hogy tényleg igyekszik minél szélesebb körű tájékoztatásra törekedni. Amikor a szüleim először mutatták nekem az oldalt, arra gondoltam, hogy csak küldjük el a jelentkezést az alkalmasságira és kész is, de aztán azt mondták, hogy nem baj az, ha előtte kicsit informáljuk magunkat, és még mindig ráérünk pár nappal később is felkeresni őket és ha kell, akkor még tanácsot kérni, valamint időpontot is foglalni egyúttal a helyszíni alkalmassági vizsgálathoz. Ez egy nagyon fontos mozzanata az egész folyamatnak, ugyanis itt derül ki majd, hogy alkalmas-e az ingatlanunk napelemes célokra, azaz van-e bármi olyan tényező, ami gátolhatja a rendszer megfelelő működését.

Nálunk szerencsére nem találtak semmi ilyet, így hivatalosan is kijelenthető volt, hogy mehet a projekt tovább! Ennek persze mindannyian nagyon örültünk, és várjuk a továbbiakat. Itt tart most a dolog, de már nem kell sokat várni a végéig. Szerintem ez az egyik legizgalmasabb időszak, amikor már tudod, hogy valamihez közel jársz. A szüleim nagyon fontosnak tartják a környezetvédelmet, és engem is ebben a szellemben neveltek. Ezért is volt egyértelmű, hogy amint összegyűlik rá a keret, a családi háznál váltunk a megújuló energiaforrásra, azaz a napenergiára! Sajnos ez az én életritmusommal, lehetőségeimmel még nem összeegyeztethető, de bízom abban, hogy ha egy nap majd saját otthonom lesz, akkor én is megtehetem, hogy beruházok egy napelemes rendszerre! A környéken egyre több háztetőn látni napelemet, sőt, útközben még a talajon is, ezért biztos vagyok benne, hogy sokan gondolkoznak hozzánk hasonlóan – én téged is csak biztatni tudlak a napelemmel kapcsolatosan!