A Krimml vízesés: csodás látvány, jótékony levegő

A Hohe Tauern Nemzeti Parkban található híres Krimml vízesést évente közel 350 ezren keresik fel. A vízesés csak lélegzetelállító látványt nyújt, hanem az odalátogatók egészségére is bizonyítottan jótékony hatással van. Talán furcsán hangzik, hogy egy vízesés pozitív hatással lehet az egészségünkre, főleg, hogy nem is ivókúráról van szó, hanem csupán a friss zuhatagról, amely körül tiszta és jótékony a levegő.

A 1800-as évek elején Wolfgang Oberlechner orvos fedezte fel a Krimml enyhítő hatását a légzési nehézségekkel szemben, sok páciensének ajánlotta már akkor az odalátogatást. Most, kétszáz évvel később, már orvosilag is bizonyított a vízesés jótékony hatása. 2015-ben a salzburgi Paracelsus Magán Orvosi Egyetem kutatói igazolták, hogy akár napi egy óra a vízesésnél csökkentheti az allergiás és asztma panaszokat. Ez a vízesés mellett keletkező párának köszönhető, amely belégzéskor kitisztítja a légutakat. Az egészséges odalátogatók számára is jóleső érzés beszívni ezt a csodás levegőt, nem beszélve az asztmával küzdőknek, akik a vízesés mellett akár az asztma spray-ről is megfeledkezhetnek.

A Rauris völgyébe tehát nem csak kikapcsolódni érdemes elutazni, hanem akár egészségügyi célból is.  Helyi kezdeményezés által az odalátogatók már egy magas minőségű egészségügyi programban is részt vehetnek. A vízesés látogatásán kívül lehetőségünk nyílik jótékony túrázásra, de bekapcsolódhatunk akár fizioterápiás kurzusokba és allergia workshopokba is, ahol az allergiás mindennapokhoz kaphatunk hasznos tippeket, tanácsokat. Továbbá azok számára, akik rendszeres felülvizsgálást igényelnek vakációjuk alatt, a régió szakképzett orvosai állnak rendelkezésre.

A völgy legjobb orvosa azonban a Krimml vízesés marad. Minden látogatónak érdemes felkeresni ezt a csodát, függetlenül attól, hogy vannak légúti panaszai vagy sem. A természeti látványossághoz egy jól kiépített túraösvény vezet, amelyen haladva már távolról hallani a hatalmas zuhatag hangját. Kétségkívül a Rauris-völgy ékköve ez, ahol nem csak a látvány, hanem a kristálytiszta levegő is elbűvöli az odalátogatót.