Milyen változást fognak hozni az új, etikus életbiztosítások?

életbiztosítások

2017 január elseje óta jogszabály rendelkezik az etikusnak mondható életbiztosításokról. A Magyar Nemzeti Bank dolgozta ki ezt a különleges javaslatot, amely a tisztességes szolgáltatások bevezetése mellett szól. Az etikus magatartás megkövetelhető a biztosítók részéről is. A Magyar Nemzeti Bank ajánlása tiltja a rejtett költségek felszámolását és egy etikus életbiztosítási koncepciót igyekszik megteremteni. A fő ajánlások a következők: – a költségek mindig legyenek összhangban a tartalommal, – az unit-linked konstrukcióknál fontos a körültekintő eljárás a biztosítók részéről, – a ténylegesen befektetett összegeket számítsák fel az ügyfeleknek, – határozzák meg a vásárlási és a befektetési minimumokat, – a biztosításközvetítők első vére vonatkozó jutalékplafonját csökkentsék.

Ezeknek a követelményeknek sajnos nem felel meg minden megkötött szerződés, csak hozzávetőlegesen a fele. Minden ügyfél arról panaszkodik, hogy nagyon bonyolultak és átláthatatlanok a biztosítók feltételei. Sokszor az ügyfelek egyáltalán nem értik a befektetési ajánlatot. Mielőtt életbiztosítást kötnénk érdemes alaposan körülnézni, akár az eletbiztositas.com oldalon is.

Itt számtalan hasznos információt találhatunk, amely segít eligazodni a biztosítások útvesztőiben. A statisztikák szerint csupán az ügyfelek 27 százaléka néz alaposan körül, mielőtt megkötne egy biztosítási szerződést. Létezik egy úgynevezett TKM rendszer, azaz egy teljes költség mutató, amelynek segítségével a különböző ajánlatokat össze lehet hasonlítani. Azok, akik kedvező ár és érték arányú biztosítás vagy biztosítások megkötésére törekednek mindenképpen alaposan járjanak utána a lehetőségeknek. Általában 8% feletti hozamot kínáló biztosításoknál óvatosságra intünk mindenkit, de még ilyenkor is adott a lehetőség, hogy előtt alaposan utánajárjunk az adott biztosítási terméknek illetve az azt kínáló biztosítónak. A biztosítóknak ma már közérthetően kell elmagyarázniuk az ügyfeleknek a különféle költségeket és a kockázati díjakat külön is ismertetniük kell a megtakarítás összege mellett. Így nincsen lehetőség a tévedésre, hiszen ha ezek után is valaki az adott biztosítás mellett dönt, akkor tudatában lesz a kockázatnak is.